Onarıcı Tarım Uygulayıcısı & Sütçü
Dijital Dönüşüm Teknoloji Danışmanı
Sürdürülebilirlik Danışmanı
İletişim ve Sosyal Girişimci
İklim Bilimcisi
Çocuk Çalışmaları Eğitim Danışmanı
Koç Lisesi sonrasında Koç Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu. 10 yıldan fazla, bankacılık sektöründe bilgisayar mühendisliği yaptı.
2016 yılında bir yuvanın bahçesine yaptığı kerpiç fırından ilham alarak, doğal yapılar konusunu araştırmaya başladı. 2016 yılının sonunda Küçükkuyu’nun Çetmibaşı köyünde aldığı arazide ekolojik mimari ve doğal yapılar üzerinde araştırmalarını deneyimleme alanı buldu. Kırsalda şebekeden bağımsız bir hayat nasıl olur konusunda uygulamalı çalışmaları devam ediyor. 2018 yılında Permakültür Tasarım Sertifikası’nı aldıktan sonra Savory Network’ün Türkiye gözesi Anadolu Meralarından Bütüncül Yönetim eğitimini tamamladı. 2018 yılında İstanbul Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi “Uygulamalı Bahçıvanlık” sertifika programını bitirdi. 2019 yılında Çocuklar Permakültür'ün İçinde ve Permakültür Tasarım Sertifikası Eğitmen Eğitimlerini başarıyla tamamladı.
Gelenekle geleceği birleştirme fikrini babaannesinin el yordamıyla uyguladığı sürdürülebilirlik ilkelerinin ilhamıyla geliştirdi.
Bilgi Üniversitesinde halihazırda yaptığı Kültürel İncelemeler yüksek lisans öğreniminde ekolojiye akademik bir bakış açısıyla da irdelemenin yollarını keşfediyor. Gündelik direniş inancı
ve 8 yaşında Kerem’in annesi kimliğiyle, öğrendiklerini, öğreneceklerini yeni nesillere
aktarabilmek için çalışmalarına devam ediyor. Kokopelli Şehirde’nin eş-kurucu ortağı.
Koç Lisesi sonrasında Koç Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. 10 yıla yakın süreyle danışmanlık ve bankacılık sektöründe çalıştı. Çocuklarının doğumuyla birlikte sağlıklı gıdaya erişim konularına daha fazla kafa yormaya başladı ve bu sırada permakültürle tanıştı.
Ekim 2016’da Matt Prosser tarafından verilen 2 günlük “Pratik Permakültür Seminerine” katılarak "earth bag" yöntemiyle bir bank inşası ve mandala sebze bahçesi yapımında yer aldı. 2017 Mayıs'ında Mustafa Fatih Bakır ve Iraz Candaş’tan Permakültür Tasarım Sertifikası’nı aldı.
Elif Çatıkkaş’la birlikte Eylül 2017’de Kokopelli Şehirde’yi kurdu. Nisan 2018’de Savory Network’ün Türkiye gözesi Anadolu Meralarından “Bütüncül Yönetime Giriş” eğitimini tamamladı. 2018 Mayıs’ında “Bahçe “Bakımı” eğitimini tamamladı. 2019 yılında “Çocuklar Permakültür'ün İçinde” ve “Permakültür Tasarım Sertifikası Eğitmen Eğitimlerini” aldı. Haziran 2019'da İsveç "Ridgedale Permaculture" çiftliğinde 5 günlük küçük çiftçilik eğitimini tamamladı. Kokopelli’de permakültür uygulamalarını deneyimleme ve öğrendiklerini yayma konusunda çalışmaktadır.
Tüketimlerimize farklı bir gözle bakma, kendi gıdamızı üretme, atıklarımızı dönüştürme, dünyayı ve insanı gözetme ilkelerini özellikle çocuklara aktarabilme konularında çalışmalarını yürütüyor. Attığımız bireysel adımların kurduğumuz bağlarla birlikte bir değişim başlatabileceğine inanıyor ve bunun için çalışıyor.
Erken çocukluk eğitimi alanındaki çalışmalarına disiplinler arası bir perspektiften bütüncül yollarla yanıt arayan bir araştırmacı olarak doktora çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede permakültür tasarımı, sürdürülebilirlik için eğitim, çocuk edebiyatı, ekoloji, çevre etiği, doğa temelli eğitim, doğaya bağlılık, biyomimikri, şiddetsiz iletişim, sosyal-duygusal gelişim, yaratıcı dans kavramları; waldorf, orman ve orff schulwerk pedagojisi ile ilgileniyor. Devam eden profesyonel çalışma hayatı içerisinde üzerinde çalıştığı konu alanlarında çocuklar, gençler ve yetişkinlerle eğitimlere devam ediyor. Doğal habitatlarda gözlemlerde bulunmayı, yürüyüş yapmayı ve dans etmeyi seven Banu aynı zamanda çocuklarla çalışan bir orman lideri. Kent ölçeğinde ekolojik hayatın izlerini sürerken; yabanı yaşam alanlarına dahil edecek çözümleri arıyor. Bu süreçte de bol bol kuş, böcek, kelebek ve bitki gözlemi yaparak doğadan öğrenmeye devam ediyor. Balkon bahçeciliği, ekolojik mutfak üretimi, su hasatı ile solucan ve bokashi kompotu uygulamaları yaparak yaşam alanını sürdürülebilir bir çerçeveye taşımaya çalışıyor. Ayrıca Benny ve Vicky adında iki kediye de yoldaşlık ediyor.
Yalova Şehit Osman Altınkuyu Anadolu Lisesi sonrasında Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ziraat Mühendisliği Tarım Ekonomisi Bölümünden mezun oldu. Eğitim stajlarını Yalova Tarım İşletme Genel Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüklerinde tamamladı. Üniversitede tez konusu olarak “Samsun İli Atakum İlçesinde Organik Tarım Tükecilerinin SosyoEkonomik Profilleri” üzerinde çalıştı. Bireysel danışmanlık ve asistanlıklar yaptıktan sonra kendi ürününü yetiştirme ve sağlıklı gıda konularına eğilerek çeşitli eğitimler aldı. 2018 Nisan'da Kokopelli Şehirde ekibine dahil oldu. “Permakültüre Giriş”, “Balkon Bahçeciliği” kurslarını tamamladı. İki dönemdir evinin terasında atalık tohumların gelecek nesillere aktarılabilmesi için kurduğu bostanda sebze, meyve yetiştiriciliği yapıp elde ettiği tohumları saklamaktadır.
Ağustos 2012’de Permakültür Araştırma Enstitüsü Türkiye'nin düzenlediği, Mustafa Fatih Bakır eğitmenliğindeki PRI (Permaculture Research Institute) Permakültür Tasarım Sertifikası (PDC) Kursu’ndan sonra meslek hayatını bu yönde sürdürmeye karar verdi.
2013’te Avustralya Permakültür Araştırma Enstitüsünde gerçekleşen, Geoff Lawton’ın yürütücülüğündeki 10 haftalık uzmanlık staj programını tamamladı. Staj süresinde; PDC Eğitmen Eğitimi, Toprak Kazı İşleri, Şehirde Permakültür Tasarımı, Permakültür Projesi Yöneticiliği, Tohum Saklama ve Dirençli Beslenme Yoluyla Gıda Güvenliği, Toprak Biyolojisi ve Sürdürülebilir Toprak Yönetimi gibi farklı konularda uzmanlaşmanın yanı sıra yoğun bir çalışmayla saha deneyimini artırdı. Edindiği teorik ve pratik bilgileri, “Kızıltepe Permakültür” projesinin tasarım ve
uygulama çalışmaları ile hayata geçirdi.
2014’te Permakültür Araştırma Enstitüsü Türkiye’nin eğitmenlerinden oldu ve birçok kere, farklı konularda eğitim müfredatları hazırlayıp yetişkin eğitimleri verdi. “Permakültüre Giriş”, “Permakültür Tasarım Sertifikası Kursu”, “Toprak, Kompost ve Tuvalet” ve “Permakültür: Temel Kavramlar ve Beceriler” başlıkları ile halen eğitim vermeye devam ediyor.
Temmuz 2015’te Savory Institute “Uygulamalı Bütüncül Yönetim Eğitimi”ni tamamladı. Mayıs 2014’te başladığı Owen Hablutzel eğitmenliğindeki “Keyline Design®” programını uygulamalı olarak 2019’da bitirdi.
2021’de Dr. Elaine’in Toprak Besin Ağı Okulundan (Dr. Elaine’sTM Soil Food Web School) mezun olup “Sertifikalı Laboratuvar Teknisyenliği” unvanını kazandı ve bu unvanla toprak ve kompost mikrobiyolojisi analizi yapıyor. Aynı okulda BiocompleteTM kompost, kompost özütü ve kompost çayı yapımı ve arazi uygulamalarını içeren danışmanlık eğitimine (Consultant Training Program) devam ediyor.
2014 yılından bugüne, permakültür tasarımı, arazi yönetimi, ekolojik yapılar, gıda, tohum, toprak biyolojisi ve toprak iyileştirme konularında çalıştı; farklı ölçeklerde ve coğrafyalarda tasarım ve arazi uygulamaları yaptı; permakültür, toprak ve kompost konularında müfredatlar hazırlayıp yüzlerce talipliye eğitimler verdi.
WWF-Türkiye’nin “Sağlıklı Toprak Hareketi Projesi” çerçevesinde yayınlanan “Türkiye’de Tarım Topraklarının Dünü, Bugünü ve Geleceği Raporu”nun yazarlarından biri. Şu anda kurumda “Pamuk Üretiminde Su Koruyuculuğu ve Onarıcı Tarım Pilot Projesi”nde çiftçiler için onarıcı tarım rehberi ve ilgili eğitim materyallerin hazırlığı, pamuk üretiminde toprak mikrobiyolojisini iyileştirmeye yönelik kompost uygulamaları ve onarıcı tarıma geçiş için puanlama kartı hazırlığı konularında danışmanlık yapıyor.
Toprak iyileştirme, kompost, onarıcı tarım ve permakültür tasarımı danışmanlığı ve eğitmenliği işini İzmir’de sürdürüyor.
Lisans eğitimini iktisat alanında İngiltere’de tamamladı. Onarıcı tarım, bütüncül yönetim, yağmur suyu hasadı ve sürdürülebilir yerleşimler oluşturma konularında danışmanlık ve eğitim veriyor.
2014’den bu yana onarıcı tarım yöntemleri ile toprak sağlığını ve çiftlik ekosistemlerini geliştirmek için çalışmaktadır. Bütüncül yaklaşımı ile çiftlikler ve arazi yönetimi yapan ve gıda güvencesi sağlamaya çalışan organizasyonlarla birlikte çalışarak Aydın, İzmir ağırlıklı olmak üzere ülke genelinde daha verimli araziler, sağlam çiftlik ekonomileri ve dirençli su havzaları yaratabilmek için destek sağlamaktadır.
Danışmanlık yaptığı projeleri arasında başlıca sivil toplum kuruluşları, kurum ve çiftçiler gelmekle birlikte 3,5 hektarlık arazisinde 2016’dan bu yana “Potlak Onarım” adı altında yaygınlaştırmaya çalıştığı onarıcı tarım faaliyetlerini sürdürmektedir.
2010 yılına kadar iki ayrı firmada dış ticaret departmanlarında görev almış ve 2010 yılında entansif çalışan bir süt keçisi çiftliği işletmesi kurmuştur. 2014 yılında, Savory Institute Türkiye gözesi olan Anadolu Meralarından Bütüncül Yönetim eğitimi almasıyla birlikte, dezavantajları hakkında çok şey öğrendiği entansif hayvan işletmeciliğini terk etmiş, onarıcı ve bütünsel üretim biçimlerine yönelmiştir. O zamandan beri tarımda onarıcı uygulamaları benimseyerek bu uygulamaların yaygınlaşmasını hedefliyor ve çiftçilerle birlikte çalışıyor.
2014’te Savory Institute “Uygulamalı Bütüncül Yönetim Eğitimi”ni tamamladı. Mayıs 2014’te başladığı Owen Hablutzel eğitmenliğindeki “Dönüm Hattı Tasarımı Eğitimi”ni uygulamalı olarak 2019’da bitirdi. 2016 yılında “Permakültür Tasarım Sertifikası” aldı. 2020 yılında “Rainwater Harvesting for Microclimate Management” eğitimini tamamladı. Aynı yıl, Savory Institute tarafından verilen Ecological Outcome Verification (EOV) Hub Verifier eğitimini; Haziran 2021’de de “Holistic Management Comprehensive Course for Accredited Professionals” eğitimlerini tamamladı.
WWF-Türkiye’nin 2018'den bu yana Aydın şehir ilçelerinde “Yağmur Suyu Hasadı Projesi” ve “Pamuk Üretiminde Su Koruyuculuğu ve Onarıcı Tarım Pilot Projesi”nde danışmanlık yapıyor. Bütüncül Yönetim uygulayıcısı ve danışmanı olan Edwin, ayrıca Savory Institute akredite EOV (Ekolojik Çıktı Doğrulama) gözlemcisi olarak çalışıyor.
Eyüp Sultan Belediyesi Tarım 4.0 projesi kapsamında WWF-Türkiye adına Tarımsal Uygulamalar Teknik Danışmanlık ve Eğitim Hizmeti Aralık 2022 – Ağustos 2023 tarihleri arasında aşağıdaki çalışmaları yapacaktır;
· Pilot çalışma kapsamında 200 katılımcıya kadar (üretici, çiftçi ya da tarıma ilgi duyan üretici adaylarına) azaltılmış toprak işleme ve kompost eğitimi vermek
· Azaltılmış toprak işleme ve kompost uygulamaları konusunda bölge ve ürün özelliklerine göre üretici, çiftçi ya da tarıma ilgi duyan üretici adaylarına önerilecek uygulama modellerinin belirlenmesi için odak grup çalışmalarına katılım ve destek vermek,
· Pilot uygulama çalışmaları sırasında ayda ortalama bir kez teknik danışmanlık vermek üzere toplantılara katılım ve çiftçilerin sorunlarının çözümleri için online danışmanlık hizmeti vermek,
· Proje sonuçlarından yola çıkılarak tarımsal politikalarla ilgili yol haritası önerilmesi için düzenlenecek toplantılara online katılım, teknik destek ve rapor yazımına katkı sağlamak.
Yıldız Teknik Üniversitesi, Fransızca Mütercim-Tercümanlık lisans eğitimini tamamladıktan sonra Marmara Üniversitesi Pedagojik Formasyon sertifikasını alarak çocuklarla Fransızca eğitmeni olarak çalıştı. Bu çalışmaları sırasında alternatif pedagojilere olan ilgisi giderek büyüdü. Özellikle Demokratik Okullar, Doğa Pedagojisi ve Reggio Emilia ilhamlı eğitimlere yöneldi ve çocuklarla birebir çalışmalarına bu yöntemleri entegre etmeye başladı. Beraberinde yeni alanları da getiren bu çalışmalar sayesinde permakültürle tanıştı. Çocukların doğaya ve gezegenimize olan bitmeyen meraklarını birlikte araştırmak için eğitim alanındaki deneyimlerini bu alana yöneltmeye karar verdi. 2020 yılının sonlarına doğru Kokopelli Şehirde ekibiyle tanışarak, aralarına katıldı.
2017 yılında Avusturya Viyana’da düzenlenen, birçok farklı alternatif okul ziyaretlerini kapsayan etkinliğe gözlemci olarak katıldı. 2019 yılında Reggio Emilia Eğitim Akademisi tarafından düzenlenen ve Doç Dr. Hatice Zeynep İnan’ın vermiş olduğu Reggio emilia ilhamlı öğretmen yetiştirme eğitimlerine ve İleri düzey Reggio Emilia eğitimi ve uygulama atölyesine katıldı. Bu yıl, Petra Jager tarafından verilen Doğa ve Orman Pedagojisi eğitmen eğitimlerine ve Iraz Candaş’ın Permakültür temel kavramları eğitimlerine katıldı.
Çocukluk ve ilk gençlik yılları boyunca ailesinin doğaya yakın olmak için adım adım şehirden kaçma sürecine tanıklık etti. Üniversite yıllarında İstanbul’un kırsalı ve şehir merkezi arasında mekik dokudu. Buğday Derneği’nin Ekolojik Pazarlar projesinde gönüllü olarak çalıştığı yıllar boyunca kıra, kırsala, tarıma ve ekolojiye dair algıları şekillenmeye başladı.
Galatasaray Üniversitesi Sosyololoji Bölümü’nden mezun olduktan sonra Fransa’da ENS de Lyon’daki yüksek lisansı sırasında göç üzerine çalıştı. Göçün nedenlerine bakarken kırsaldaki dinamiklerin belirleyiciliğini görüp rotasını kırsala çevirdi.
Şehirde yaşayıp sivil toplum kuruluşlarına yazılım danışmanlığı yaparken bir yandan da tarım ve ekoloji alanında eğitimler almaya devam etti. 2017 yılında Iraz Candaş ve Mustafa Fatih Bakır’dan aldığı Permakültür Tasarım Sertifikası eğitimi sonrasında ise bizzat sahada olabilmek için İstanbul’un kırsalına yerleşti. 2018-2021 yılları arasında Çatalca’daki Nesin Vakfı Çiftliği’nde Vakıf çocukları için gıda üretti. Şimdilerse ise yine Çatalca’da, bulunduğu arazide çekirdek ve geniş ailesi için üretim yapmaya, toprağını onarmaya ve Kokopelli Şehirde başta olmak üzere çeşitli kurumlarda eğitimler vermeye devam ediyor.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.
Yeşil Mektup'un Onarıcı Tarım Sayısı Yayında!